Vanda stadsmuseum har publicerat sina material i tjänsten Finna samt som mobilspel, mobilguider och webbutställningar. Utöver dessa producerar museet artiklar, bloggar, videor och podcaster. Merparten av webbmaterialet finns för närvarande endast på finska.

Älypuhelinta pitävä käsi, taustalla Håkansbölen kartanon päärakennus.

Foto: Stella Karlsson, Vantaan kaupunginmuseo.

Bekanta dig med våra samlingar

Välkommen för att bekanta dig med Helsinge sockens, köpings och landskommuns samt nutida Vanda stads historia via bilder, föremål, arkivmaterial och värdefulla kulturmiljöer i Finna-tjänsten.

Materialpaketet för skolelever

I materialpaketet Herrgårdsliv på 1900-talet, som sammanställts av Vanda stadsmuseum, bekantar vi oss med Håkansböles gårdsliv på 1900-talet. Materialpaketet finns i Finna Klassrum.  

Mobilspel på svenska

Det har aldrig varit roligare att bekanta sig med hembygdens historia och miljö. Kungsvägen-mobilspelen är gratis och lämpar sig för användning både på lektionerna och på fritiden. Lös uppgifterna inom tidsramen genom att röra dig i den riktiga miljön eller från hemmasoffan. Spelen lämpar sig i synnerhet för elever i åk 4–7.  

Spelen kan spelas ensam, i par eller i lag om tre personer. Speltiden är beroende på spelet 45 minuter eller en timme. Spel i den riktiga miljön sker i samma stil som Pokémon Go-spelet, genom att ladda ned den kostnadsfria appen X-routes till smarttelefonen. Du kan även klicka hem spelet i webbläsaren via följande länk: https://play.x-routes.com. 

Mobilguider på svenska

Vanda stadsmuseums mobilguider fungerar med webbläsare och kräver inte någon registrering eller separat app. Guiderna har genomförts på plattformen Seinätön museo (Väggfritt museum), som skapats av Finlands museiförbund. 

Historiska promenader vid Vanda å

Guiden omfattar tre rutter längs Vanda å med sevärdheter. På kartan över varje rutt finns det markerat vilken väg man kan ta till nästa sevärdhet, och rutterna är avsedda för gång eller cykelåkning.

Artiklar

Vantaa ennen ja nyt -artiklarna i Vantaan Sanomat

Museets experter skriver i kolumnen Vantaa ennen ja nyt (Vanda förr och nu) i Vantaan Sanomat. En ny artikel publiceras alltid i veckoslutets papperstidning (på finska).

Webbversionerna av artiklarna kan du läsa på webbplatsen för Vantaan Sanomat. 

Podcasten Lähiö (Förort)

Podcasten Lähiö (Förort)  

Podcasten Lähiö (Förort) lanserades våren 2021. I podcasten diskuterar Siiriliina Kantola och Niilo Helminen med Vandaboende gäster om att vara från Vanda och avsnittsspecifika teman. (på finska)

Keywords

MuséerUtställningar