Stadsmuseets samlingar

Presentation
Du kan också bekanta dig med samlingarna i museets samlingslokaler i Sandkulla. Du kan studera de ursprungliga bilderna, söka och bläddra i det digitaliserade materialet i museets databas. Du måste alltid komma överens om ett besök på förhand.
Söktjänsten Finna
I söktjänsten Finna finns fler än 5 000 gamla och nyare fotografier från Vanda samt arkiv- och föremålshelheter. Nytt material läggs till kontinuerligt. I tjänsten kan du med en CC BY 4.0-licens fritt ladda ned högupplösta fotografier som lämpar sig för tryck och mindre fotografier av webbkvalitet. Fotografier som du laddar ned från Finna kan du med andra ord använda fritt, bara du kommer ihåg att nämna Vanda stadsmuseum och fotografens namn i samband med publikationen.
Samlingstjänster
Du kan bekanta dig med samlingarna också i museets samlingslokaler i Sandkulla.
TJÄNST | PRIS | OBS. |
---|---|---|
Samlingarnas gemensamma tjänster Kundtjänst, informationssökning och utredningsarbete, föremåls-, arkiv- och bildsamlingar |
|
|
Lån av föremåls- och arkivmaterial Stadsmuseet lånar ut samlingsmaterial till professionellt skötta museer. |
|
Begäran om lån ska lämnas in minst en månad i förväg. |
Föreläsnings- och föredragsarvoden |
|
|
Fotokopior |
|
|
Bildbeställningar En grundavgift debiteras för alla bildbeställningar, digital fil upplösning 300, tiff eller jpeg, minst storlek A4 |
|
|
Grundavgiften läggs till licensavgiften i följande fall: |
|
Användning av bilder publicerade i söktjänsten Finna är gratis i enlighet med respektive bilds licensvillkor. |
Fotografering Minimifakturering 2 h |
|
Till fotograferingsavgiften tillkommer en licensavgift i enlighet med bildarkivets prislista. |
Hyra av frysen För museer och arkiv |
|
Bildarkiv
Bildarkivets samlingar omfattar cirka 141 000 bilder (2021): kontaktkopior, negativ, diabilder, bildfiler samt fotoalbum från slutet av 1800-talet till nutid. Dessutom omfattar samlingarna en del vykort och annat bildmaterial.
Temana för fotografierna är bland annat Vandaregionens byggnader, landskap, personer, kommunala liv och evenemang. Samlingen har bildats främst genom donationer. En stor del av bildmaterialet har sammanställts genom reprofotografering och numera genom digitalisering av fotografier som har lånats av privatpersoner.
Museet dokumenterar genom att fotografera stadsbildens förändring, evenemang och fenomen (se Lagringsansvar längre ned på den här sidan. År 2021 grundandes en grupp bestående av frivilliga stadsfotografer, som deltar i förevigandet av den föränderliga staden i samarbete med museet.
Föremål
Vanda stadsmuseums samlingar omfattar cirka 25 000 föremål (2021). Av föremålen hör cirka 15 000 till Håkansböle gårds samlingar. Andra stora samlingar är skolsamlingen, föremål med anknytning till den kommunala verksamheten samt material från industrin i Vanda, till exempel produktion från Silkesfabriken i Dickursby.
Arkeologiska fynd som gjorts i Vanda katalogiseras i enlighet med fornminneslagen till Finlands Nationalmuseums samlingar.
Aktivera analytiska cookies för att visa den inbäddade YouTube-videon
Arkiv och AV-arkivet
Arkivsamlingen omfattar bland annat dokument, kartor, brev, skoltavlor och teckningar samt material om muntliga traditioner och dokumentation av samtiden. Totalt finns mer än 125 hyllmeter material (2021). En del av materialet sparas digitalt. Syftet är att bevara pappersmaterial och material om muntliga traditioner från ortens och dess invånares historia.
I museets AV-arkiv sparas inspelningar av rörlig bild och ljud i olika format. Samlingarna omfattar cirka 710 inspelningar (2021). Materialet består till exempel av intervjuer, videoinspelningar, rullband, musik och animationer. Museets intervjumaterial sparas i elektroniskt format. Arkiv- och AV-samlingarna har bildats av donationer, tillvaratagande, genom kopiering samt egen insamlingsverksamhet.
Frysrummet
Frysrummet i våra samlingslokaler är avsett för frysning av föremål och annat material. Med frysning bekämpas skadedjur. Vi hyr endast ut frysen till museer, arkiv och föreningar. Vi fryser inte livsmedel.
-
Frystiden är 7 dygn. Temperaturen sjunker till -38 °C på cirka en timme.
-
Pris för museer, arkiv och föreningar är 400 euro/gång (+ 24 % moms).
-
På förhand avtalad lämning och hämtning av material mån.–fre. kl. 9–15.
Stadsmuseet ansvarar inte för eventuella skador som uppstår på föremålet på grund av frysningen. Uppdragsgivaren ska själv säkerställa att materialet lämpar sig för frysning. Uppdragsgivaren ska underteckna en blankett om ansvarsfrihet innan materialet fryses ned.
Mer information och bokningar görs hos museimästaren (kontaktuppgifter längst ned på sidan).
- Frysen är 520 cm lång och 190 cm bred.
- Höjden i utrymmet uppgår till 199 cm (av rumslängden är 435 cm fullhögt och 85 cm 135 cm högt utrymme).
- Bredden på dörröppningen är 199 cm.
- Den totala volymen är cirka 18,6 kubikmeter, varav 2,1 kubikmeter är det lägre utrymmet.
Förpackning av material inför frysning
Materialet som ska frysas ska vara packat så att skadedjuren inte kommer åt att smita ut i museets förvaringsutrymmen. Förpackningsmaterialet kan till exempel bestå av papper, kartong eller tyg. Mindre material är enklast att packa ned i pappkartonger.
Man kan förhindra att skadedjur smiter ut genom att lägga ett lager plast högst upp. I sådana fall ska lagret närmast föremålet vara papper, kartong eller tyg, så att eventuellt vatten som kondenseras på insidan av plasten inte kommer i direktkontakt med föremålet och skadar det. Att packa materialet i enbart tätslutande plast är inte att rekommendera.
I frysen placeras materialet på pallar. Större föremål är bra att packa färdigt på pallar, då blir det enklare att flytta in dem i frysen. Museet skyddar materialet från eventuella vattendroppar som droppar ned från insidan av frysen.
Frysprocessens olika skeden
Frystiden är 7 dygn: frysningen är 5 dagar och slutligen 2 dagar utjämning. Frysningen kan upprepas, om man vill försäkra sig om att alla möjliga insekter och deras utvecklingsstadier har förstörts. Detta rekommenderas i synnerhet om man vet att det förekommer aktivt liv i materialet.
Materialet förs till frysen, varefter frysens dörrar stängs och frysen sätts igång. Temperaturen sjunker till -38 °C på cirka en timme. Frysen öppnas inte efter att den har satts igång, eftersom det orsakar kondensering. När frysprocessen är klar, stängs frysen och man låter temperaturen jämna ut sig långsamt till rumstemperatur med stängda dörrar i cirka 1 dygn. Efter att dörrarna har öppnats, låter man fukten jämna ut sig i ytterligare ett dygn.
Vanda stadsmuseum ansvarar inte för eventuella skador som frysningen orsakar på materialet. Det lönar sig att kontrollera materialets lämplighet för frysning med en konservator som känner till materialet.
Samlingspolitik
Syftet med samlingspolitiken är att sammanfatta museets uppgift samt att öppna upp museets verksamhet och processer. Samlingspolitiken för Vanda stadsmuseum bekräftas av stadskulturnämnden. Samlingspolitiken uppdateras med cirka fem års intervaller. Vanda stadsmuseums första samlingspolitik färdigställdes 2004 bland de första museerna i Finland.
Bevaringsansvar
Vanda stadsmuseum har ett lokalt bevaringsansvar. Samlingarna kartläggs med material med anknytning till Helsinge socken, Helsinge landskommun, Vanda köping och Vanda stad. Fokusområdena är:
-
urbanisering och förorter,
-
kulturlandskap och byggnadskultur,
-
boende och vardagen i Vanda,
-
kultur i Vanda: föreningsverksamhet, hobbyer, fritid, evenemang,
-
industri i Vanda,
-
kommunlivet under olika tidsperioder, företag och organisationer, och
-
museets egen verksamhet.
Samtidsdokumentation och samarbete
Vanda stadsmuseum bevarar aktivt fenomen från samtiden i Vanda. Bevaringsämnena väljs årligen. Ämnena kan vara förknippade med museets eget eller något annat temaår, eller så kan de bestämmas i enlighet med nödvändigt utställnings- eller forskningsmaterial.
Stadsmuseet medverkar i det nationella bevarings- och samlingssamarbetet (TAKO). TAKO-nätverkets syfte är att utveckla museernas samarbete beträffande samtidsdokumentation samt fördelningen av det nationella bevaringsarbetet. På det här sättet förhindrar man överlappningar mellan olika museers samlingar.
Vanda stadsmuseums bevaringsansvarsområden är:
-
Förortsboende
-
Urbanisering
-
Köpcenter och handelsområden
Stadsmuseet deltar i verksamheten för pol 3 i TAKO:s samarbetsarbetsgrupp, där ämnet är vardag. Bland annat genomför vi projekt kring samtidsdokumentation, med anknytning till polens tema.
Närmare information
Päivi Yli-Karhula
Vanda stadsmuseumföremålssamlingar, museichefens ställföreträdare
Maria Kangas
Vanda stadsmuseummuseiteknik och logistik
Anu Mönkkönen
Vanda stadsmuseumbildarkivets samlingar, kundservice
Sanni Penttinen
Vanda stadsmuseumfotografering, bildbehandling, samlings- och dokumentationsarbete
Stella Karlsson
Vanda stadsmuseumHåkansböle gårds samlingar
Anna-Reetta Rikala
Vanda stadsmuseumarkivsamlingar, dokumentationsprojekt
Bildarkiv
Vanda stadsmuseum kuva-arkisto@vantaa.fiE-tjänster
Fråga museet
Forskare vid Stadsmuseet svarar gärna på frågor om Vandas historia.
Närmare information ärendetjänst
Museet undersöker Vanda historia ur olika perspektiv, från förhistoria till nutid. Museets aktuella forskningsprojekt fokuserar på utvalda ämnen. Utställningar, publikationer och rapporter genomförs som resultat forskningsprojekt.
Servicekanaler
Typ av tjänstekanal
Typ av tjänstekanal
Typ av tjänstekanal
Information
kulturlandskap, byggd kulturmiljö, fornlämningar
Verksamhetsställen
Vanda stadsmuseums samlingar finns i Hiekkaharjun koulus bottenvåning. Du måste alltid komma överens om ett besök på förhand.
Mer information om verksamhetstället Vanda stadsmuseums samlingstjänsterTalkovägen 37
01350Vanda
Finland