Vanda stadsmuseums nya utställning får besökaren att svettas

Nyhet

Etiketter

KulturMotion och friluftslivInvånare

Den 14 september ekar startskottet för Vanda stads nya utställning På era platser, färdiga, GÅ! Den aktiverande utställningen berättar om barn- och ungdomsidrotten i Vanda.

Småpojkar väntar vid startlinjen på att startpistolen smäller. Svartvitt fotografi.

Under utställningens rundvandring funderar vi på hur gnistan tänds till att börja med en idrottshobby och hur man hittar sin egen gren. Vad är laganda för något, och vilka minnen hänger samman med träningar och turneringar? Och hur känns segerns sötma – eller ett svidande nederlag? Också tur eller otur har en inverkan på en idrottsprestation.    

Inför utställningen har Vandaidrottare, tränare, föräldrar till idrottande barn och forskare intervjuats. Det som är speciellt med utställningen är att den är aktiverande. 

— Besökaren får själv svettas med olika uppgifter. För att komma in i stämningen kan man lyssna på omklädningsrumsmusik eller ta på sig olika idrottsgrenars utrustning, berättar museiamanuens Maiju Hautamäki om utställningens innehåll.  

Utställningen På era platser, färdiga, GÅ! presenterar tiotals olika grenar, men eftersom museets utrymmen är begränsade kompletteras spektret av grenar med guidningar och evenemang. Olika guidningshelheter har planerats exempelvis för skolgrupper och svensexor/möhippor.   

— Vi vill göra utställningsbesöket till en upplevelse som främjar både det fysiska och psykiska välbefinnandet. Dessutom är vårt mål att uppnå en miljon steg under den tid som utställningen är öppen! säger Hautamäki och kommer med en utmaning till museibesökarna. 

Invigning och kringevenemang 

Invigningen av utställningen ordnas den 14 september kl. 11–19. Invigningens program uppdateras i Vandas evenemangskalender.

Utställningens kringevenemang startar under Europeiska idrottsveckan från och med den 24 september. Det utlovas bland annat parkgympa, kvartersligor och presentationer av olika grenar. Evenemangen ordnas av museet, idrottsservicen i Vanda och idrottsföreningar i Vanda.

*
Utställningen På era platser, färdiga, GÅ! om barn och ungdomsidrott i Vanda

14.9.2022–13.8.2023.   

Vanda stadsmuseum, Dickursby gamla station, Hertasvägen 1.  

Öppet tisdag–fredag kl. 11–18, lördag–söndag kl. 11–16.

Gratis inträde. 

Utställningens information finns också i Vandas evenemangskalender.

Bild: Seppo Saves/Vanda stadsmuseum.

Keywords

UtställningarIdrottMuséerHistoriaBarn