Vantaan kaupunginmuseon uusi näyttely saa kävijän hikoilemaan

Uutinen

Asiasanat

KulttuuriLiikunta ja ulkoiluAsukkaat

Syyskuun 14. päivänä kajahtaa lähtölaukaus Vantaan kaupunginmuseon uuteen Paikoillenne, valmiit, HEP! -näyttelyyn. Toiminnallinen näyttely kertoo lasten ja nuorten urheilusta Vantaalla.

Pikkupojat odottavat juoksuradan lähtöviivalla, että starttipistooli pamahtaa. Mustavalkokuva.

Näyttelykierroksella mietitään, miten syttyy kipinä urheiluharrastuksen aloittamiseen ja mistä löytyy oma laji. Mitä on joukkuehenki ja minkälaisia muistoja treeneihin tai turnauksiin liittyy? Entä miltä menestys maistuu - tai karvas tappio? Oma osuutensa urheilusuoritukseen on myös onnella ja epäonnella.     

Näyttelyä varten on haastateltu vantaalaisia urheilijoita, valmentajia, urheilevien lasten vanhempia sekä tutkijoita. Erityistä näyttelyssä on kuitenkin toiminnallisuus.  

— Näyttelykävijä pääsee itse hikoilemaan erilaisten tehtävien parissa. Lisäksi fiilistä voi hakea esimerkiksi pukukoppimusiikista tai pukeutumalla eri lajien varusteisiin, museoamanuenssi Maiju Hautamäki kuvailee näyttelyn sisältöä.   

Paikoillenne, valmiit, HEP! -näyttelyyn tulee esille kymmeniä eri lajeja, mutta museon tilat ovat rajalliset. Lajikirjoa täydennetäänkin opastusten ja tapahtumien avulla. Erityyppisiä opastuskokonaisuuksia on suunniteltu esimerkiksi kouluryhmille ja polttariporukoille.    

— Haluamme luoda näyttelykäynnistä niin fyysistä kuin henkistäkin hyvinvointia edistävän kokemuksen. Lisäksi meillä on tavoitteena miljoona askelta näyttelyn auki ollessa! Hautamäki heittää haasteeksi museokävijöille.  

Avajaiset ja oheistapahtumia  

Näyttelyn avajaisia vietetään 14.9. klo 11-19. Avajaisten ohjelma päivittyy Vantaan tapahtumakalenteriin. 

Startti näyttelyn oheistapahtumille on Euroopan urheiluviikolla 24. syyskuuta. Luvassa on muun muassa puistojumppaa, kortteliliigaa ja lajiesittelyjä. Tapahtumaa järjestävät museon kanssa Vantaan liikuntapalvelut sekä vantaalaiset urheiluseurat.   

Paikoillenne, valmiit, HEP! -näyttely lasten ja nuorten urheilusta Vantaalla 14.9.2022–13.8.2023.    

Vantaan kaupunginmuseo, Tikkurilan vanha asema, Hertaksentie 1.   

Avoinna ti–pe klo 11–18, la–su klo 11–16.   

Maksuton sisäänpääsy.  

Näyttelyn tiedot ovat myös Vantaan tapahtumakalenterissa. 

Kuva: Seppo Saves/Vantaan kaupunginmuseo.

Avainsanat

NäyttelytUrheiluMuseotHistoriaLapset