Vilka är de sju finaste affärs- och samhällsbyggnaderna i Vanda från 1980- och 1990-talen? Se bilderna!

Artikel

Etiketter

KulturInvånare

Vanda stadsmuseum genomför för närvarande ett inventeringsprojekt för byggnader från 1980- och 1990-talen. Under den första fasen gick man igenom samlingslokaler. Av de nästan 350 byggnaderna visade sig sju vara särskilt noggrant planerade och verkliga arkitektoniska pärlor!

Myyrmäen kirkko

Myyrbackas kyrka färdigställdes 1984.

Myrbacka kyrka färdigställdes öster om Klippsta järnvägsstation 1984. Arkitekt Juha Leiviskä anpassade byggnaden skickligt på den smala tomten. Den östra fasaden upprepar rytmen i den intilliggande björkskogen. Inomhus framhävs varierande stämningar som skapas av ljus och skugga.

Tikkurilan Oyj:s forskningscenter I vid Kervo å blev färdigt 1984. Fyra år senare byggdes det nästan identiska forskningscentret II. Byggnaderna ritades av arkitekt Kaarina Löfström. Ett kännetecken för fasaderna är tegeltornen som stiger över taklinjen, där ventilationskanaler som är nödvändiga för laboratoriearbetet har placerats.

Den monumentala kontorsbyggnaden i Myrbacka som numera är känd under namnet Virtahuset byggdes ursprungligen till Imatran Voimas huvudkontor 1987. På fasadens omsorgsfullt utformade fasader, som ritades av professor Erik Kråkström, har använts natursten och koppar.

Vanda tings- och polishus i Dickursby är uppdelat i två delar i enlighet med sitt ursprungliga syfte. Det ritades av Kaarlo Leppänen som länge var chef för Alvar Aaltos arkitektkontor. Helheten som färdigställdes 1988 liknar Aaltos arkitektur i dess former och material.

Daghemmet Misteli i Rödsand som presenterades på Milanotriennalen 1996 är ett representativt exempel på träbyggande och ekologisk design från 1990-talet. Chefsdesigner Mikko Kaira har skickligt kombinerat traditionella timmerkonstruktioner med modern arkitektur.

Den sjunde pärlan är Heureka som färdigställdes i Dickursby 1989. Inventeringsprojektets rapport finns på museets webbplats.

Johannes Vihervirta, Vantaan kaupunginmuseo

 

Denna artikel publicerades i Vanda invånartidning 1/2023. Läs de andra artiklarna på invånaretidningens sidan!

 

Kuvagalleria

Keywords

Invånartidning1/2023MuséerForskningar