Lapsiperheet löysivät Håkansbölen kartanon

Uutinen

Asiasanat

Hakunilan suuralueKulttuuriLapsiperheet

Vantaan kaupunginmuseon näyttelyissä Håkansbölen kartanon pihapiirissä vieraili tänä kesänä 10 000 kävijää.

Näyttelyt olivat auki vain viikonloppuisin, joten päiväkohtaiset kävijämäärät olivat suuria. Vilkkain päivä oli 16. heinäkuuta, jolloin näyttelyissä kävi viiden tunnin aikana yhteensä 921 lasta ja aikuista.

Håkansbölen kartanon piharakennuksissa olivat 14.5.–11.9.2022 esillä Mauri Kunnaksen kuvakirjoihin pohjautuva Koiramäen kartanolla -näyttely sekä kesällä 2021 avattu Aittanäyttely. Koiramäen kartanolla -näyttelyn on tuottanut Seinäjoen museot, ja se on ollut aiemmin esillä myös Lohjan Museossa. Vantaan kaupunginmuseo muokkasi ja täydensi näyttelyn omiin tiloihinsa sopivaksi. Aittanäyttely puolestaan kertoo, millaista palvelusväen elämä on Håkansbölen kartanolla ollut. 

Koiramäki-näyttelyn suosio näkyi paitsi kävijämäärissä myös kävijöiltä saadussa palautteessa. Monet vanhemmat kiittelivät maksutonta ja pienemmillekin lapsille sopivaa näyttelyä, jossa pääsi itse kokeilemaan ja leikkimään. Näyttely vetosi myös koululaisiin, erityisesti matonkudonta sai monet uppoutumaan työhön pitkiksikin ajoiksi. Toiveita tuli eniten siitä, että näyttelyn pitäisi olla auki muulloinkin kuin vain viikonloppuisin klo 11–16. 

- Koko perheelle suunnatulle toiminalle ja näyttelylle on selvästi kova kysyntä, kertoo museopalveluiden päällikkö Marjo Poutanen. 

Suuren suosion vuoksi Koiramäki-näyttelyn laina-aikaa on nyt pidennetty, joten näyttelyssä pääsee vierailemaan myös ensi kesänä. Kartanoaluetta myös kehitetään parhaillaan. Piharakennukset on nyt kunnostettu ja saatu käyttöön, seuraavaksi on päärakennuksen vuoro. Sen kunnostus on aikataulutettu vuosille 2024–2025. 

- Tavoitteena on, että päärakennus saataisiin avatuksi yleisölle vuoteen 2026 mennessä. Viimeistään silloin myös museon kesänäyttelyt ovat avoinna useampana päivänä viikossa, Poutanen arvelee. 

Onnistuneiden näyttelyiden lisäksi kartanoalueelle vilinää toivat uudet toimijat: Lastenkulttuurikeskus Pyykkitupa sekä Pehtorintalossa toimintansa aloittanut Kahvila-ravintola Håkans. Yksityisyrittäjien pyörittämästä Håkansista käsin hoidetaan myös juhlatilaksi kunnostetun ison tallirakennuksen vuokrausta. 

Lue lisää Håkansbölen kartanosta.

Lue lisää Håkansbölen kartanopuistosta kaupunginmuseon blogista. 

Kuva: Stella Karlsson, Vantaan kaupunginmuseo

Avainsanat

NäyttelytMuseotHistoriaLastenkulttuuri