Vantaan uraauurtava rakennusinventointi on julkaistu

Uutinen

Asiasanat

KaupunkisuunnitteluKulttuuriRakentaminen

Vantaan postmodernin rakennuskannan eli 1980- ja 1990-lukujen rakennusten inventoinnin ensimmäisen osan aiheena ovat kokoontumisrakennukset eli liike- ja yhteiskunnalliset rakennukset.

Tiedekeskus Heureka Tikkurilassa.

Tiedekeskus Heureka Tikkurilassa.

Vantaan inventointihanke on Suomen ensimmäisiä näin laajoja 1980- ja 1990-lukujen rakennusten inventointeja. 

Vantaalla on yli 300 kokoontumisrakennusta, jotka on rakennettu 1980- tai 1990-luvulla. Inventoinnin avulla niistä on nyt tunnistettu kaikkein erityisimmät kohteet, joita ovat Myyrmäen kirkko, Virtatalo, Vantaan oikeus- ja poliisitalo, Mistelin päiväkoti, Tiedekeskus Heureka sekä Tikkurila Oyj:n Tutkimuskeskus I ja II. Melkein yhtä merkittäviksi on katsottu 19 muuta kohdetta, muun muassa Koivukylän ostoskeskus, Keimola Golf klubirakennus ja Jokiniemen ala-aste. 

"Rakennukset on tällä hetkellä määritelty paikallisesti merkittäviksi, koska valtakunnallisesti tämän ajan inventointeja ei ole vielä tehty", selventää Vantaan kaupunginmuseon rakennustutkija Anne Silanto. 

Inventointiraportissa todetaan, ettei postmoderneissa rakennuksissa ole erityisesti vantaalaisia piirteitä. Jokainen rakennus on kuitenkin suunniteltu juuri omalle paikalleen, omaan ympäristöönsä sopivaksi.  

Esimerkiksi Tikkurilassa täydennettiin 1950-luvulla rakennettua keskustaa, joten arkkitehtuuri otti kantaa siihen. Myyrmäessä puolestaan päästiin suunnittelemaan kokonaan uutta kaupunkikeskusta, Silanto vertaa. 

Postmodernien rakennusten inventointiurakan toinenkin vaihe on jo hyvässä vauhdissa. Sen aikana keskitytään teollisuus-, liikenne- ja varastorakennuksiin sekä asuinkerrostaloihin. Kolmannessa eli viimeisessä vaiheessa inventoidaan kaikki loput asuinrakennukset: rivitalot, paritalot ja pientalot. Viimeinenkin vaihe valmistunee parin vuoden sisällä. 

Inventoinnin toteuttaa Vantaan kaupunginmuseon esityön pohjalta Saatsi Arkkitehdit Oy. Selvitys tulee tukemaan maankäyttöön liittyviä päätöksiä, kiinteistönhoitoa ja rakennussuojelua. Hankkeen rahoittavat Vantaan kaupunkiympäristön toimiala ja Vantaan kaupunginmuseo.

Tutustu inventointiraporttiin. 

Avainsanat

MuseotTutkimukset